Hoge energiekosten - wat nu?

Maakt u zich zorgen om de energierekening? Schrikt u bij de kassa en de benzinepomp? De stijgende energieprijzen maken alles duur. Dat kan vervelende gevolgen hebben voor u en uw gezin. Gelukkig is er in Rijswijk hulp te krijgen. Hieronder leest u waar en hoe.

Wat doet Rijswijk Wonen?


Maatwerk
Veel van onze huurders maken zich zorgen of ze straks wel kunnen rondkomen. Trek op tijd aan de bel als u merkt dat het misloopt. Hoe eerder, hoe beter. Samen gaan we op zoek naar een oplossing. Het kan zijn dat we een tijdje minder huur rekenen. Maar we kijken natuurlijk ook naar andere zaken. Zoals: heeft u de energietoeslag al aangevraagd? Of heeft u misschien recht op andere vormen van hulp?

U kunt een afspraak met ons maken via e-mail: hogeenergierekening@rijswijkwonen.nl. Bellen kan ook: 070-33 64 200.

Geen huurverhoging
Als uw woning wordt gerenoveerd, krijgt u géén huurverhoging.

Huurverlaging of huurbevriezing
Misschien kunt u huurverlaging krijgen. Dat is afhankelijk van uw inkomen en uw huur. Bekijk hier of u ervoor in aanmerking komt.
Is het antwoord ja, dan moet u een aantal documenten inleveren. Dit geldt voor alle personen van 18 jaar of ouder die in de woning wonen:

  • Een verzekeringsbericht van het UWV waarop uw loon en/of uitkering staat van de afgelopen 6 maanden. Met een DigiD kunt u dit overzicht opvragen op MijnUWV;
  • Een uittreksel BRP van de gemeente waarop staat hoeveel personen op uw adres wonen;
  • Indien van toepassing: een overzicht van hoeveel pensioen u de afgelopen 6 maanden hebt ontvangen;
  • Indien van toepassing: overlijdensakte als iemand in het huishouden is overleden.

U kunt de documenten mailen naar info@rijswijkwonen.nl of per post naar ons opsturen:
Rijswijk Wonen
Postbus 195
2280 AD Rijswijk

Woningen isoleren
Met grote spoed zijn we onze woningen aan het verduurzamen. Isolatie, dubbelglas, zonnepanelen, warmtepompen. De woningen die dat het hardst nodig hebben gaan voor, zodat deze zo snel mogelijk energiezuinig zijn. Dat is uiterlijk in 2030 klaar.

Wat kunt u zelf doen?


Noodfonds energie
Het Tijdelijk Noodfonds Energie biedt mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening financiële hulp. U kunt hier bekijken of u in aanmerking komt. Het maakt daarbij niet uit met welke leverancier u een contract heeft.

Energie besparen
Hier vindt u een overzicht van besparende tips die u meteen in de praktijk kunt brengen.

Uw voorschot verhogen
Heeft u zelf een contract met een energieleverancier? Dan kan het verstandig zijn om uw voorschot (of: termijnbedrag) te verhogen. Dan hoeft u bij de eindafrekening minder bij te betalen. Neem hierover contact op met uw energieleverancier.

Wat doet de gemeente?


Energietoeslag
Huishoudens met een laag inkomen hebben ook in 2023 recht op een energietoeslag van € 1300,-. Heeft u eerder al geld gekregen, dan hoeft u niets te doen. Heeft u een laag inkomen maar geen toeslag gekregen? Neem dan contact op met de gemeente op tel. 14070. Of kijk op www.rijswijk.nl.

Spreekuur geldzaken
Iedere dinsdag en donderdag van 9:00 tot 16:00 uur is er een inloopspreekuur over geldzaken in Wijkcentrum Stervoorde. In een persoonlijk gesprek bekijkt het Serviceteam Geldzaken de financiële situatie met u, en geeft gratis hulp en advies.

Goedkopere energie
De gemeente heeft al een goedkope zorgverzekering voor mensen met lage inkomens. Dat is Gezond Verzekerd (de gemeentepolis). Nu komt daar goedkope energie bij. Vraag een gratis adviesgesprek aan en beslis daarna of u wilt overstappen. Een gesprek aanvragen kan hier. Goed om te weten: als u een overstapboete krijgt van uw huidige energiemaatschappij, wordt die betaald door Gezond Verzekerd.

Schulden
Heeft u schulden? Of denkt u in de schulden te raken? Neem dan contact op met het Financieel Service Punt Rijswijk via Financieel Servicepunt Rijswijk | Inwoners
Op dinsdag en donderdag tussen 9 en 14 uur is er spreekuur in Wijkcentrum Stervoorde. Telefoon: (070) 326 19 55.

Regelingen bij een laag inkomen
Heeft u een laag inkomen? Dan heeft u misschien recht op ondersteuning van de gemeente. Bijvoorbeeld de Ooievaarspas, waarmee u kortingen kunt krijgen. Of bijzondere bijstand. Daarmee worden noodzakelijke kosten betaald die u zelf (tijdelijk) niet kunt betalen. Bekijk een overzicht van alle minima-regelingen.

Omgaan met geld
Vindt u het lastig om met geld om te gaan? Kijk dan eens wat Geldfit voor u kan doen.

Meer weten?
Kijk eens op de website van de gemeente: www.rijswijk.nl/hogeenergiekosten