Hoge energiekosten - wat nu?

Maakt u zich zorgen om de energierekening? Schrikt u bij de kassa en de benzinepomp? De stijgende energieprijzen maken alles duur. Dat kan vervelende gevolgen hebben voor u en uw gezin. Gelukkig is er in Rijswijk hulp te krijgen. Hieronder leest u waar en hoe.

Wat doet Rijswijk Wonen?


Uitstel van huurverhoging
Rijswijk Wonen verhoogt elk jaar per 1 juli de huur. Dit jaar laten we de nieuwe huurprijs pas per 1 oktober 2022 ingaan. Dat geeft iets meer lucht. Onze huurders krijgen hierover een brief.
Voor bedrijfspanden, bergingen, garages en parkeerplaatsen gaat de huurverhoging wel per 1 juli 2022 in.

Geen huurverhoging
Als uw woning wordt gerenoveerd, of officieel 'in onderzoek' is, krijgt u dit jaar géén huurverhoging. Als dat voor u geldt, ontvangt u daarover een brief.
Ook als u tussen 1 januari en 1 oktober 2022 een huurcontract bij ons tekent, of als u vorig jaar een huurverlaging toegekend hebt gekregen, krijgt u dit jaar geen huurverhoging.

Huurverlaging of huurbevriezing
Misschien kunt u huurverlaging krijgen. Dat is afhankelijk van uw inkomen en uw huur. Bekijk hier of u ervoor in aanmerking komt.
Is het antwoord ja, dan moet u een aantal documenten inleveren. Dit geldt voor alle personen van 18 jaar of ouder die in de woning wonen:

  • Een verzekeringsbericht van het UWV waarop uw loon en/of uitkering staat van de afgelopen 6 maanden. Met een DigiD kunt u dit overzicht opvragen op MijnUWV;
  • Een uittreksel BRP van de gemeente waarop staat hoeveel personen op uw adres wonen;
  • Indien van toepassing: een overzicht van hoeveel pensioen u de afgelopen 6 maanden hebt ontvangen;
  • Indien van toepassing: overlijdensakte als iemand in het huishouden is overleden.

U kunt de documenten mailen naar info@rijswijkwonen.nl of per post naar ons opsturen:
Rijswijk Wonen
Postbus 195
2280 AD Rijswijk

Afspraken bij huurachterstand
Heeft u problemen met het betalen van de huur? Wij denken graag met u mee, zodat grotere problemen worden voorkomen. We kunnen bijvoorbeeld een betalingsregeling afspreken. U betaalt dan in delen uw huurachterstand terug. Wilt u hier meer over weten? Wij gaan graag met u in gesprek, telefonisch of persoonlijk. Bel ons op 070 33 64 200 en vraag naar de medewerkers huurincasso. Of stuur een mail naar huurincasso@rijswijkwonen.nl.

Woningen isoleren
Rijswijk Wonen zorgt ervoor dat woningen beter geïsoleerd en energiezuiniger worden. Het tempo waarin we dat gaan doen, wordt verhoogd. Wooncomplexen met de slechtste energielabels (E, F en G) krijgen voorrang. Vaak worden dan ook zonnepanelen op daken gelegd. Daardoor gaat u minder energie verbruiken. Wij zijn nu bezig met het maken van een nieuwe planning.

Wilt u zelf aan de slag om uw woning energiezuiniger te maken? Kijk hier of toestemming nodig is.

Tips over energiebesparing
Er zijn veel websites waar u informatie vindt over energiebesparing:
Bespaartips verwarming | Milieu Centraal
Energie besparen in huis | Consumentenbond
https://www.energievergelijk.nl/onderwerpen/101-tips-energie-besparen

Wat doet de gemeente?


Extra geld, eenmalig
Huishoudens met een laag inkomen krijgen dit jaar € 800,- van de gemeente om te helpen bij de hogere energieprijzen. Als u een bijstandsuitkering hebt, dan krijgt u de € 800,- vanzelf overgemaakt. Heeft u geen bijstand, maar wel een laag inkomen, dan hoort u van de gemeente of en hoe u het bedrag kunt aanvragen. Bekijk het nieuws hierover op www.rijswijk.nl.

Goedkopere energie
De gemeente heeft al een goedkope zorgverzekering voor mensen met lage inkomens. Dat is Gezond Verzekerd (de gemeentepolis). Nu komt daar goedkope energie bij. Vraag een gratis adviesgesprek aan en beslis daarna of u wilt overstappen. Een gesprek aanvragen kan hier. Goed om te weten: als u een overstapboete krijgt van uw huidige energiemaatschappij, wordt die betaald door Gezond Verzekerd.

Inloopspreekuren bij hoge energieprijzen
De gemeente organiseert de komende tijd inloopspreekuren voor mensen met geldproblemen. Een medewerker van de gemeente denkt met u mee en wijst de weg naar de juiste hulp.
U vindt alle informatie hierover op www.rijswijk.nl/hogeenergiekosten


Regelingen bij een laag inkomen
Heeft u een laag inkomen? Dan heeft u misschien recht op ondersteuning van de gemeente. Bijvoorbeeld de Ooievaarspas, waarmee u kortingen kunt krijgen. Of bijzondere bijstand. Daarmee worden noodzakelijke kosten betaald die u zelf (tijdelijk) niet kunt betalen. Bekijk een overzicht van alle minima-regelingen.

Omgaan met geld
Vindt u het lastig om met geld om te gaan? Kijk dan eens wat Geldfit voor u kan doen.

Cadeaubonnen voor energiezuinige producten
Voor huurders in Rijswijk zijn er gratis cadeaubonnen van € 80,- per huishouden beschikbaar. Daarmee kunt u energiezuinige producten (bijvoorbeeld ledlampen) kopen. Vraag de bon aan via www.regionaalenergieloket.nl/cadeaubon. Vragen? Bel dan met het Regionaal Energieloket: 088 525 41 10 of mail naar cadeaubon@regionaalenergieloket.nl.