Klik hier om de nieuwsbrief in uw browser te bekijken.
Rijswijk Wonen
juli 2017 nieuwsbrief
Rijswijk Wonen
 
Het is zomer, tijd om naar buiten te gaan. Heeft u groene vingers? En vindt u het leuk om iemand te helpen met het onderhoud van de tuin? Lees dan het artikel over het vergroenen van een aantal tuinen in Te Werve. Wij wensen u een fijne zomer!
In deze nieuwsbrief
Rijswijk Wonen Aangepaste openingstijden van ons kantoor
Rijswijk Wonen Scholieren vergroenen vijf tuinen in Te Werve
Rijswijk Wonen Voorkomen van huisuitzettingen
Rijswijk Wonen Advies van de Brandweer: koolmonoxidevergiftiging voorkomen
Rijswijk Wonen Huurderspanel: de nieuwsbrief en de brief over huurverhoging
Rijswijk Wonen Bericht van de Bewonersvereniging Rijswijk
Rijswijk Wonen Mail & win: kaartjes Rijswijkse Schouwburg
Rijswijk Wonen
Nieuws
Aangepaste openingstijden van ons kantoor

Weet u dat u ons nog steeds de hele dag (behalve op vrijdagmiddag) kunt bellen? Deze tijden zijn niet veranderd. Wel hebben we vanaf maart 2017 de openingstijden van ons kantoor aangepast. Van maandag tot en met donderdag kunt u alleen 's middags langskomen zonder afspraak. En dit kan ook op vrijdagochtend.

Buiten deze tijden vragen wij u om een afspraak te maken als u ons kantoor wilt bezoeken. Op deze manier weten wij wanneer u langskomt, kunnen wij ons goed voorbereiden en uw vragen nog beter beantwoorden. Met als resultaat: u wordt sneller en beter geholpen (minder wachttijd en direct door de juiste medewerker). U kunt ons bellen om een afspraak in te plannen via (070) 33 64 200.

Onze aangepaste openingstijden:

Telefonisch
Maandag t/m donderdag
Vrijdag


08.15-16.15 uur
08.00-12.00 uur

Ons kantoor (alleen op afspraak)
Maandag t/m donderdag


08.15-12.30 uur

Ons kantoor (binnenlopen zonder afspraak)
Maandag t/m donderdag
Vrijdag


12.30-16.15 uur 
08.00-12.00 uur

   

Onze visie op dienstverlening
Rijswijk Wonen heeft een duidelijke visie op dienstverlening. Wij willen u vriendelijk, snel, duidelijk en eenduidig van dienst zijn. Hiervoor zetten we alle middelen die we daarvoor ter beschikking hebben, zo goed mogelijk in.

Op onze website www.rijswijkwonen.nl kunt u nu al veel zaken digitaal terugvinden en regelen, zoals het inplannen van een reparatieverzoek. Dat is handig voor u, want de website is 24 uur per dag bereikbaar. Mocht u op onze website geen antwoord kunnen vinden, dan kunt u ons bellen.


Naar boven
Rijswijk Wonen
Scholieren vergroenen vijf tuinen in Te Werve

25 scholieren van het Wellantcollege hebben op woensdag 7 juni vijf voortuinen in Te Werve opgeknapt, ontsteend en groener gemaakt. Dit maakt deel uit van hun afstudeerproject voor de opleiding Stedelijk Groen en Outdoor Design. Het gaat om tuinen van huurders die om wat voor reden dan ook niet zelf in staat zijn om hun tuin te onderhouden.

Noud Doornheim is een van de 25 scholieren. Samen met een aantal medescholieren heeft hij de tuin van mevrouw Kuiper opgeknapt. “Onze leraar heeft de nieuwe tuin ontworpen. Wij hebben zijn ontwerptekening gekregen en moesten vervolgens zelf mensen en materialen regelen voor de uitvoering. Uitgangspunt is zo weinig mogelijk bestrating en zo veel mogelijk groen. In Nederland valt steeds vaker heel veel regen in korte tijd. Met een groene tuin kan dat water sneller de grond in. Dat ontlast het riool.”

Slimme plantenbak
Mevrouw Kuiper is ontzettend tevreden met het resultaat: “De scholieren hebben de helft van de stenen uit mijn tuin gehaald. Die hebben ze opnieuw gebruikt, voor een hekwerk. Rond de regenpijp hebben ze een plantenbak gemaakt. Daar stroomt water in vanuit de regenpijp. Er zit ook een waterreservoir in. Het regenwater dat daarin opgeslagen wordt, kan ik gebruiken om de rest van mijn tuin te besproeien. Dat scheelt schoon drinkwater.”

Samenwerking
Het Wellantcollege werkt voor dit project samen met onder andere Rijswijk Wonen en Welzijn Rijswijk. Sociaal werker Karin van Frankenhuyzen van Welzijn Rijswijk: “Een tijdje geleden hebben wij contact gezocht met het Wellantcollege. Via onze dienst ‘Voor Mekaar’ krijgen we vaak verzoekjes van Rijswijkers voor hulp bij kleine klusjes en het onderhoud van hun tuin. Eén van deze bewoners heeft ook meegedaan aan dit project. We zijn met het Wellantcollege in gesprek geraakt en van het een kwam het ander. Fantastisch natuurlijk dat 25 scholieren op deze manier hun afstudeerproject kunnen invullen. Bovendien heeft dit project onze samenwerking met Rijswijk Wonen weer een frisse impuls gegeven.”

Zelf onderhouden
Het is de bedoeling dat de huurders van wie hun tuin is opgeknapt nu zelf het onderhoud verzorgen of regelen. Noud: “Ik heb mevrouw Kuiper uitgelegd hoe ze dat het makkelijkst kan doen. En ze heeft mijn telefoonnummer en mailadres, dus ze kan me altijd bellen of mailen.”

Oproep aan mensen met groene vingers
Heeft u groene vingers? En vindt u het leuk om iemand te helpen die een tuin heeft, maar zelf niet in staat is om die te onderhouden? Neem dan contact op met sociaal werker Karin van Frankenhuyzen van Welzijn Rijswijk. U kunt haar bellen op (06) 45 47 44 40 of mailen via karin.vanfrankenhuyzen@welzijn-rijswijk.nl.

Meer foto’s en filmpjes van het tuinenproject van het Wellantcollege vindt u op www.facebook.com/IntegraalWijkteamRijswijk.


Naar boven
Rijswijk Wonen
Voorkomen van huisuitzettingen

Een gezin met kinderen dat uit huis wordt gezet. Het kan het gevolg zijn van oplopende schulden. Om dat zo veel mogelijk te voorkomen slaan Rijswijk Wonen, Vidomes en de gemeente de handen ineen. Op 22 juni ondertekenden de drie partijen de samenwerkingsovereenkomst Voorkomen Problematische Huurschulden Rijswijk.

De samenwerking tussen de gemeente en de woningcorporaties is één van de maatregelen om problematische schulden zoveel mogelijk te voorkomen. Door betalingsachterstanden van huurders vroegtijdig te signaleren en aan te pakken willen zij grotere huurschulden en, in het ergste geval, huisuitzetting zo veel als mogelijk voorkomen.

Oplossen
Rijswijk Wonen en Vidomes gaan huurders met een huurachterstand van twee maanden en met aantoonbare sociale problematiek buiten hun eigen schuld om, aanmelden bij de gemeente. Het Sociaal Wijkteam zoekt vervolgens contact met de betreffende huurder om te achterhalen wat er aan de hand is. Samen met de huurder maken zij een plan van aanpak om de huurschuld en eventuele andere financiële problemen, op te lossen en verdere betalingsachterstanden tegen te gaan. Door huurders met een betalingsachterstand eerder te helpen kan huisuitzetting in veel gevallen worden voorkomen.

Blij met hulp

Gemeenten die al op deze manier werken hebben hier goede ervaringen mee. Huurders met schulden zijn vaak geholpen met de rechtstreekse benadering.  Zoals onlangs een bewoner met een betalingsachterstand. Die liep hij op doordat hij dacht nog geld van de Belastingdienst te krijgen. Maar dit bleek niet het geval te zijn, terwijl hij wel zijn vakantie al geboekt had. De gemeente bood hem aan te helpen met zijn financiële administratie en binnen korte tijd was hij van zijn schulden af. Hij is blij met de hulp die hem geboden werd. “Als de gemeente mij niet zou hebben benaderd zou ik nu waarschijnlijk nog in de schulden gezeten hebben.”

Sneller actie ondernemen

Voor wethouder Sociale Zaken Björn Lugthart is de samenwerkingsovereenkomst een lang gekoesterde wens . “We kunnen hierdoor vanuit de gemeente veel sneller actie ondernemen. Nu krijgen we vaak mensen binnen bij schuldhulpverlening bij wie de problemen al zo ver zijn opgelopen dat acute huisuitzetting dreigt. Dat kunnen we op deze manier veel eerder voorkomen.”
Naar boven
Rijswijk Wonen
Advies van de Brandweer: koolmonoxidevergiftiging voorkomen

Een jaarlijkse onderhoudsbeurt én een koolmonoxidemelder maken uw omgeving veiliger!

Wat is koolmonoxide?
Koolmonoxide (CO) is een zeer gevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het is een echte sluipmoordenaar: u proeft of ruikt het niet, maar u kunt door een koolmonixidevergiftiging wel bewusteloos raken of zelfs overlijden.

Wat zijn de symptomen?
Een koolmonoxidevergiftiging gaat snel. Het is daarom belangrijk dat u alert bent op de volgende symptomen: hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, vermoeidheid, verwarring, slaperigheid, versnelde hartslag.

Wat te doen als u een koolmonoxidevergiftiging vermoedt?

  • Waarschuw uw huisgenoten
  • Ga zo snel mogelijk naar buiten en sluit de voordeur
  • Bel het alarmnummer 112 en volg de aanwijzingen op
  • Raadpleeg een huisarts.

Goed ventileren is belangrijk!
Zorg voor voldoende zuurstof in uw woning. Dit kunt u zelf regelen door goed te ventileren zodat frisse lucht in de woning komt. Woningen zijn tegenwoordig meestal goed geïsoleerd. Daardoor is er steeds minder natuurlijke ventilatie door kieren en gaten. Als er koolmonoxide vrijkomt in uw woning, dan kan voldoende zuurstof uw leven redden. Zorg voor uw eigen veiligheid:

  • Steek nooit een barbecue aan in huis
  • Sluit aan- en afvoeren van luch (zoals klepraam en ventilatierooster) nooit helemaal af
  • Houd het afvoerkanaal van de cv-ketel schoon en in orde zodat voldoende lucht wordt aangevoerd
  • Houd de afzuigventilator van de keuken en de centrale afzuiging van de keuken, wc en badkamer schoon en in orde
  • Pas op met het dichtmaken van kieren en naden met kit of tochtstrips, zeker als er in uw woning geen ventilatiesysteem aanwezig is.

Laat uw installatie(s) jaarlijks controleren
Als uw geiser, cv-installatie of gaskachel niet goed werkt, kan dat gevaarlijk zijn. Misschien komt dit door onvoldoende ventilatie, vervuiling of een verkeerde afstelling van de installatie. Daarom adviseert de brandweer u om die installaties jaarlijks te laten controleren door een erkende vakman.
De vlam van een goed werkende installatie is blauw. Mogelijke signalen dat er iets mis is met een installatie zijn: een geel/oranje gasvlam, beslagen ramen, een gaslucht of lichamelijke symptomen.

Heeft u een cv-ketel of moederhaard van Rijswijk Wonen? Dan verzorgen wij het onderhoud. Als de ketel, moederhaard of geiser uw eigendom is, laat u dan zelf uw installaties jaarlijks controleren!

Een koolmonoxidemelder kan uw leven redden
Bij een te grote hoeveelheid koolmonoxide geeft de melder een luid alarm. U kunt een melder kopen bij diverse bouwmarkten. Volg de montagevoorschriften goed op zodat u weet waar de melder moet hangen. Lees ook de handleiding zodat u weet wat u moet doen als het alarm afgaat. Controleer een keer per maand of de melder werkt.


Naar boven
Rijswijk Wonen
Huurderspanel: de nieuwsbrief en de brief over huurverhoging

De afgelopen twee edities van het huurderspanel stonden in het teken van de communicatie naar huurders toe. Ten eerste over deze nieuwsbrief, ten tweede over de brief huurverhoging. Uit beide edities komt naar voren dat u als lezer tevreden bent, en dat er natuurlijk altijd ruimte is voor verbetering. Met de tips die hieruit komen gaan wij aan de slag.

De nieuwsbrief
U kent het wel. Nadat u een paar dagen niet in uw mailbox heeft gekeken, staat er een groot aantal ongelezen e-mails op u te wachten. Voor het grootste deel zijn het nieuwsbrieven, soms waarvan u niet eens meer weet waarom u zich daar ooit voor heeft opgegeven. Toch geven de deelnemers van het huurderspanel aan dat zij rustig de tijd nemen om de nieuwsbrief van Rijswijk Wonen door te nemen.

Bijna niemand laat de nieuwsbrief ongelezen. Dat is meer dan bij andere type nieuwsbrieven het geval. Het gaat natuurlijk om belangrijke informatie, die te maken heeft met uw woonsituatie. Maar u geeft ook aan waardering te hebben voor de uitstraling, leesbaarheid en het aantal artikelen. Zo geeft een huurder aan: ´De presentatie is duidelijk en overzichtelijk, bevat veel informatie die niet voor iedereen direct van belang is, maar wel de moeite waard is om te bewaren. Zeker als dit gaat over de persoonlijke situatie van de huurder.’

Dé informatie die u terug wil zien in de nieuwsbrief is informatie die belangrijk is voor de huurder. Maar ook informatie over het beleid van Rijswijk Wonen kan op waardering rekenen. Daarover blijven we u natuurlijk informeren in de volgende edities van de nieuwsbrief!

Brief over huurverhoging
De huurverhoging is een gevoelig onderwerp. Voor sommige huurders kan een kleine huurverhoging al tot problemen leiden. Rijswijk Wonen neemt dit zeer serieus. Om te voorkomen dat huishoudens te maken krijgen met oplopende schulden hebben we de Samenwerkingsovereenkomst Voorkomen Problematische Huurschulden Rijswijk met de gemeente opgesteld.

Goede communicatie over de huurprijs helpt bij het voorkomen van oplopende schulden. Daarom hebben we gevraagd of de brief over huurverhoging duidelijk is en de juiste informatie voor u bevat. Die informatie is voor bijna iedereen duidelijk, en ook hier geeft u een aantal tips wat we in volgende jaren nog beter kunnen doen in de brief, en ook via andere manieren. Eén van de tips die we zullen onderzoeken is de mogelijkheid voor een persoonlijke toelichting of een gesprek over de huurverhoging.

Wilt u ook meedoen aan het huurderspanel?
Zie: informatie en aanmelden huurderspanel Rijswijk Wonen.


Naar boven
Rijswijk Wonen
Bericht van de Bewonersvereniging Rijswijk

Heeft u in het verleden een Politiekeurmerk Veilig Wonen voor uw woning ontvangen en weet u niet meer tot wanneer dit geldig is?

De Bewonersvereniging Rijswijk krijgt zo nu en dan vragen van huurders die ooit een Politiekeurmerk Veilig Wonen voor hun woning hebben ontvangen, maar niet meer over het certificaat beschikken en graag willen weten tot hoe lang het certificaat nog geldig is. Ook zijn er huurders die het certificaat zouden willen verlengen.

Bent u uw certificaat kwijt en wil u weten tot wanneer het geldig is? U kunt contact opnemen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Zij kunnen voor u opzoeken wanneer het originele certificaat is afgegeven en een nieuwe verklaring van registratie toesturen. Het telefoonnummer van het CCV is (030) 751 6700. U kunt ook een duplicaat aanvragen via de link: http://www.politiekeurmerk.nl/bewoners/het-keurmerk/formulier-duplicaat-certificaat-aanvragen/

Als uw certificaat ouder is dan 10 jaar, dan is het verlopen. U kunt dan zelf een nieuwe beoordeling van uw woning aanvragen bij een PKVW-bedrijf. Voor meer informatie, ga naar: http://www.politiekeurmerk.nl/bewoners/het-keurmerk/wat-zijn-de-eisen/


Naar boven
Rijswijk Wonen
Mail & win: kaartjes Rijswijkse Schouwburg

Deze keer mogen we namens de Rijswijkse Schouwburg weer twee setjes vrijkaarten (2 kaarten per voorstelling) verloten. U kunt kaartjes winnen voor de volgende voorstellingen.

Drs. Down (try out), zaterdag 12 augustus, 19.00 uur
Voor zijn televisieprogramma sprak Ivo Niehe met de Spaanse jongen Pablo Pineda Ferrer. Hij is hoogstwaarschijnlijk de enige ‘down’ die een universitaire graad gehaald heeft. Die ontmoeting bracht Ivo tot het schrijven van een vernieuwend theaterstuk dat het best te omschrijven is als ‘filmisch muziektheater’. In een gefantaseerd levensverhaal komen alle clichés en vooroordelen aan bod als in een gezin een kind met een syndroom geboren wordt: ouderlijke ruzies, een jaloerse broer, eindeloze pesterijen, het aanbod om in te grijpen met plastisch chirurgie, de hunkering naar een onbereikbaar vriendinnetje.

De Marathon, dinsdag 19 september, 20.15 uur
Na het succes van de film is De Marathon nu ook te zien in het theater! De filmhit veroverde vele harten en is vertaald naar een musical die de must-see van het seizoen wordt genoemd. Herkenbaar, tragikomisch en oer-Hollands.
Gerard, Nico, Kees en Leo – vier Rotterdamse garagemonteurs – sleten tot voor kort hun dagen met bier, broodjes bal en sigaretten. Als Gerards garage failliet dreigt te gaan, komen de mannen op het lumineuze idee om gesponsord de marathon te lopen. 42 kilometer voor de heren met een conditie van nul en een instelling van likmevestje… Gaat dat lukken? De vrienden gaan in ieder geval bloedserieus in training onder leiding van hun collega Yusuf, oud-marathonloper, om de garage van hun makker te redden. Onderweg blijkt er meer op het spel te staan dan het halen van de finish.

Twee kaarten winnen?

Stuur dan uiterlijk 30 juli een e-mail met uw naam, adres en telefoonnummer en uw favoriete voorstelling naar nieuwsbrief@rijswijkwonen.nl. Vermeld als onderwerp "mail & win". Meer weten over de voorstellingen? Bezoek dan de website van de Rijswijkse Schouwburg.


Naar boven
Rijswijk Wonen
Rijswijk Wonen www.rijswijkwonen.nl T: (070) 33 64 200 Rijswijk Wonen Rijswijk Wonen