'Spijt dat we niet jaren eerder hebben gekozen voor een HR ketel'23 maart 2018

Rijswijk Wonen vervangt in 678 woningen de geisers en moederhaarden door een HR combiketel. Veel bewoners zien op tegen de overlast of zijn gehecht aan hun gezellige moederhaard. Wat zijn de ervaringen van bewoners bij wie de werkzaamheden achter de rug zijn?

Mevrouw Beeloo is een van onze huurders die het vervangen van haar moederhaard en geiser door een combiketel niet zag zitten. “Ik wilde het eerst niet.” Maar, zegt ze daar direct achteraan: “Het is me 100 procent meegevallen.”

Gezonder wakker worden
Haar man voelt een heel duidelijk verschil tussen de warmte van de oude moederhaard en die van de nieuwe ketel: “De lucht in huis is veel frisser. Wij staan elke morgen om half zes op. Ik begon dan altijd te kuchen en te kuchen. Waarschijnlijk door droge lucht en  afvalstoffen van de geiser. Maar sinds we de nieuwe ketel hebben, heb ik nergens last meer van.”

Netjes en met beleid
Mevrouw De Korte heeft eenzelfde ervaring. “Tijdens het werk werd alles keurig afgedekt. Ze hadden een mat bij zich. Een rol.” Dat was viltachtig tapijt om te zorgen dat het huis schoon bleef en de vloer niet beschadigde. Meneer Beeloo beaamt: “Ze hebben alles netjes en met beleid gedaan.”

“En ze hebben geen minuut gezeten”, aldus mevrouw De Korte. “Dat vond ik zo knap. Mijn hele kamer en keuken stonden trouwens vol met koffers en weet ik veel wat die gasten allemaal bij zich hadden. Maar ze hebben het goed gedaan.”

Straalkacheltje
“Ze hadden een straalkacheltje voor me bij zich”, zodat mevrouw De Korte niet in de kou kwam te zitten tijdens de werkzaamheden.
En nu, nu zij een nieuwe combiketel heeft? “Het is hier lekker warm. Die moederhaard gaf niet meer zoveel warmte. Die was echt op. Ik ben heel blij dat die weg is.”

Constante temperatuur
Meneer Beeloo: “Dit is een oud huisje. Zo’n ouderwetse kachel hoorde daar gewoon bij. Dat vonden we gezellig. Maar achteraf gezien was het nadeel daarvan dat het gauw te benauwd werd, dan weer te koud en dan weer te benauwd. Je kon de temperatuur niet constant houden.” Mevrouw Beeloo: “Ergens heb ik er spijt van dat we dit niet jaren eerder hebben gedaan.”
Mevrouw De Korte tot slot: “Ik zag ertegenop, maar het viel me 100 procent mee.”

Open verbrandingstoestellen zijn gevaarlijk
Geisers en moederhaarden zijn zogenaamde open verbrandingstoestellen. Deze halen de zuurstof die nodig is voor de verbranding van het gas, uit de woning. Als er te weinig zuurstof wordt aangezogen, verbrandt het gas niet goed en kan er koolstofmonoxide in de woning komen. Dat is een gevaar voor de bewoner(s) en de buren. Ook blaast de geiser de verbrandingsgassen direct de keuken in, wat een ongezonde luchtkwaliteit geeft.

De overheid en woningcorporaties willen het risico op koolstofmonoxidevergiftiging zoveel mogelijk uitsluiten. Daarom biedt Rijswijk Wonen nieuwe zuinige HR combiketels aan. Dus centrale verwarming en warm water in één. Hier staat een kleine huurverhoging tegenover.

Bekijk de ervaringen van bewoners
Een filmpje waarin mevrouw De Korte en meneer en mevrouw Beeloo over hun ervaringen vertellen, kunt u bekijken via deze link: Vervanging van uw moederhaard? Dat is top!

Beperkte bezetting Klantcontactcentrum 24 januari
21 januari 2019
Donderdagmiddag 24 januari zijn de medewerkers van het Klantcontactcentrum niet aanwezig. Wij kunnen daardoor helaas niet al uw vragen beantwoorden.
Lees meer

Testers gezocht!
17 januari 2019
We werken aan een nieuwe website. Op deze nieuwe website kunnen onze huurders straks veel zaken zelf regelen. Voor we de site lanceren, willen we deze graag laten beoordelen door een testpanel. We zoeken hiervoor 5 tot 10 enthousiaste én kritische huurders!
Lees meer

Leerwerkcentrum in De Sfinx
11 januari 2019
In een van de bedrijfsruimten op de begane grond van ons complex De Sfinx aan het Papyruspad zit sinds 1 oktober het Stanislascollege Praktijkonderwijs gehuisvest met een leerwerkcentrum. Het leerwerkcentrum wordt op 25 januari 2019 officieel geopend!
Lees meer