Huurdersinformatie
Uw huur


Huur betalen
Voor het huren van uw woning betaalt u maandelijks een huurprijs. Dit bedrag wordt door middel van een automatische incasso door Rijswijk Wonen op de eerste werkdag van de maand van uw bankrekening afgeschreven.
Formulier automatische incasso
Hieronder bij 'downloads' kunt u het formulier voor een automatische incasso downloaden. U kunt het ook aanvragen via info@rijswijkwonen.nl, of telefonisch via (070) 33 64 200, optie 5.
Huurtoeslag
Heeft u een laag inkomen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag. Deze toeslag is een bijdrage vanuit de overheid voor het betalen van de huurlasten en wordt uitbetaald door Belastingdienst/Toeslagen. Meer informatie over huurtoeslag en de voorwaarden vindt u op www.toeslagen.nl.
Huurprijs
De huurprijs bestaat uit de ‘kale huur’ en de eventueel bijkomende kosten zoals servicekosten voor gemeenschappelijke verlichting, groenonderhoud, of een voorschot op de stookkosten. De servicekosten variëren per complex en zijn afhankelijk van het aantal diensten waar het complex gebruik van maakt. U betaalt servicekosten voor bijvoorbeeld gemeenschappelijk tuinonderhoud, verlichting van de algemene ruimte en glasverzekering. Hiervoor betaalt u maandelijks een voorschot als onderdeel van de huur. Rijswijk Wonen rekent eens per jaar de werkelijke kosten met u af. Indien nodig passen wij het voorschotbedrag aan.
Huurachterstand
Het is belangrijk dat u aan uw maandelijkse financiële verplichting voldoet. Als dat (tijdelijk) niet lukt, is het belangrijk dat u de juiste stappen onderneemt om problemen te voorkomen.
Welke mogelijkheden zijn er om incidenteel een betalingsachterstand op te lossen?
Soms komt u onverwachts in een andere financiële situatie terecht, of doen zich problemen voor waardoor u de huur niet (op tijd) kunt betalen. Blijft u daar niet mee zitten. Als u meteen contact met ons opneemt, kunnen wij samen met u tot een oplossing komen. In overleg bepalen we hoe en wanneer u wel kunt betalen of spreken we een betalingsregeling met u af. Dit kan alleen wanneer u nog niet eerder dit jaar een betalingsregeling heeft afgesproken U betaalt dan een aantal maanden naast uw gewone huur een extra bedrag om de achterstand af te lossen. Van alle afspraken die wij met u maken, sturen wij u een schriftelijke bevestiging.
Wat gebeurt er als ik mijn betalingsachterstand niet oplos?
Bij het niet oplossen van de betalingsachterstand draagt Rijswijk Wonen de vordering over aan incassobureau Cannock Chase Incasso en worden de wettelijke incassokosten bij u in rekening gebracht. Bij het verdere uitblijven van betaling zal Rijswijk Wonen over gaan tot het voeren van een procedure die leidt tot ontbinding van het huurcontract en ontruiming van uw woning. De hoge kosten van deze procedure zijn geheel voor uw rekening.
Hulp bij betalingsproblemen
Het kan zijn dat u meer (betaal)problemen heeft. Wij adviseren u dan contact op te nemen met het Sociaal Wijkteam in Rijswijk. Deze instantie kan wellicht de helpende hand bieden bij het oplossen van uw (betaal)problemen. Zij houden dagelijks inloopspreekuur.
Sociaal Wijkteam Rijswijk Oost
(voor bewoners met postcode 2281/2282/2283/2288/2289)
- dagelijks inloop spreekuur van 9.00 tot 13.00 uur op de Steenplaetsstraat 2B, 2288 AA in Rijswijk
- algemeen nummer: 06 543 30 101
- e-mail: swtoost@rijswijk.nl
Sociaal Wijkteam Rijswijk West
(voor bewoners met postcode 2284/2285/2286/2287)
- dagelijks inloop spreekuur van 13.00 tot 17.00 uur op de P. van Vlietlaan 10, 2285 XM Rijswijk
- algemeen nummer; 06 250 01 769
- e-mail: swtwest@rijswijk.nl
Downloads
Meer weten?
Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons Huurderscontactcentrum via info@rijswijkwonen.nl of via telefoonnummer (070) 33 64 200. Wij helpen u graag verder!
Sluit dit blok


Huur opzeggen
U kunt de huur op iedere werkdag opzeggen, met een opzegtermijn van een maand. Dat wil zeggen dat er tussen de dag van opzegging en uw verhuisdatum minimaal één maand moet zitten. De huur moet u altijd schriftelijk opzeggen. Dit kunt u doen met een brief of via het huuropzeggingsformulier (zie onderstaand bij Downloads). Dit formulier kunt u ook bij ons Huurderscontactcentrum opvragen. Stuur het formulier volledig ingevuld retour naar:
Rijswijk Wonen
Postbus 195
2280 AD RIJSWIJK
!! Let op: de huuropzegging moet altijd zijn voorzien van een handtekening, anders kunnen wij de opzegging niet in behandeling nemen.
Binnen een week, na ontvangst van uw huuropzegging, sturen wij u een schriftelijke bevestiging met daarin het moment van de woningcontrole.
Medehuurder
Als er een medehuurder in de woning achterblijft, kan de gemeente Rijswijk na akkoord van Rijswijk Wonen een huisvestingsvergunning afgeven. De medehuurder moet in dat geval een duurzame gemeenschappelijke huishouding met de hoofdhuurder hebben gevoerd en bovendien als medehuurder zijn erkend. Nadat een huisvestingsvergunning is verstrekt, sluit Rijswijk Wonen met de medehuurder een huurcontract.
Bij overlijden van de huurder
Is de huurder overleden en woonde hij of zij alleen? Dan zijn de erfgenamen bevoegd de huurovereenkomst op te zeggen. Hiervoor geldt de reguliere opzegtermijn van minimaal 1 maand. Doen zij dit niet, dan eindigt de huurovereenkomst aan het einde van de tweede maand na het overlijden van de huurder. Tot die tijd moeten de erfgenamen de huur betalen.
Voor- en eindcontrole
Tijdens de voorcontrole maakt de toezichthouder in uw bijzijn of in het bijzijn van uw gemachtigde een rapport op. In het rapport kunt u lezen welke werkzaamheden u nog moet uitvoeren om de woning in een acceptabele staat op te leveren. Tijdens deze controle spreekt de toezichthouder een datum en tijdstip met u af waarop de eindcontrole plaatsvindt.
De eindcontrole vindt aan het einde van de huurperiode plaats. De toezichthouder controleert of alle werkzaamheden genoemd in het controlerapport, zijn uitgevoerd. Als alles in orde is, levert u de sleutels in.
Overname
Wilt u goederen ter overname aanbieden aan de volgende huurder? Overname is een zaak die de vertrekkende huurder en de nieuwe huurder onderling regelen. U kunt met elkaar afspraken maken over een eventuele vergoeding. Rijswijk Wonen geeft u een overnameformulier, waarop u samen met de nieuwe huurder de gemaakte afspraken over overnames kunt vastleggen. Wij vragen u geen bedragen op het overnameformulier te vermelden. Let op: dit is een overeenkomst tussen u en de nieuwe huurder. Rijswijk Wonen is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor het nakomen van deze afspraken. Hieronder bij de downloads vindt u het formulier.
Downloads
Meer weten?
Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons Huurderscontactcentrum via info@rijswijkwonen.nl of via telefoonnummer (070) 33 64 200. Wij helpen u graag verder!
Sluit dit blok


Huurovereenkomst
Algemene huurvoorwaarden
Wij verwachten van huurders dat zij op een juiste manier omgaan met de woning en de algemene ruimten die bij de woning horen. In de algemene huurvoorwaarden staat gedetailleerd omschreven wat er van huurders (en hun huisgenoten) wordt verwacht en wat u als huurder van Rijswijk Wonen kunt verwachten. Deze huurvoorwaarden worden bij de verhuur van de woning verstrekt, maar zijn ook te downloaden.
Nieuwe algemene huurvoorwaarden met ingang van 15 juli 2015
Voor alle nieuwe huurcontracten voor woningen die zijn afgesloten vanaf 15 juli 2015, gelden nieuwe algemene huurvoorwaarden. Download hieronder de versie van juli 2015 en bijbehorende 'Tarievenlijst boetes'.
Voor huurcontracten die zijn afgesloten vóór 15 juli 2015 blijven de oude algemene huurvoorwaarden van toepassing.
Downloads
- Huurovereenkomst
- Algemene huurvoorwaarden juli 2015 (geldig bij huurcontracten afgesloten vanaf 15 juli 2015)
- Tarievenlijst boetes (bijlage bij algemene huurvoorwaarden juli 2015)
- Algemene huurvoorwaarden garages, kelders, kelderkasten
- Algemene huurvoorwaarden woningen (geldig bij huurcontracten afgesloten vóór 15 juli 2015)
Meer weten?
Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons Huurderscontactcentrum via info@rijswijkwonen.nl of via telefoonnummer (070) 33 64 200. Wij helpen u graag verder!
Sluit dit blok


Woningruil
Woningruil is het definitief ruilen van een woning tussen twee huurders. Bij woningruil zoekt u zelf een huurder die met u van woning wil ruilen. U kunt ook ruilen met iemand die niet bij Rijswijk Wonen huurt.
Let op: Rijswijk Wonen neemt alleen aanvragen in behandeling waarbij niet meer dan 2 partijen betrokken zijn.
Voorwaarden
Bij woningruil van een sociale huurwoning geldt een aantal voorwaarden, waaronder:
- de huurprijs van de woning moet passen bij uw inkomen;
- de gezinsgrootte moet passen bij de grootte van het huis;
- geen van beide woningen mag nu leeg staan of leeg achterblijven na de woningruil;
- de ruil duurt minimaal 1 jaar;
- beide huurders mogen geen huurachterstand of openstaande rekeningen hebben bij de verhuurder;
- de huurder moet een verklaring van goed huurderschap kunnen overleggen van zijn verhuurder;
- de huurder moet een inkomensverklaring van de Belastingdienst overleggen;
- als uw woning aangepast is voor mindervalide, moet deze beschikbaar blijven voor mindervalide. Wanneer de nieuwe bewoner de aanpassingen niet nodig heeft, kunt u niet ruilen. Dit geldt ook voor woningen met een seniorenlabel. Als de woning niet beschikbaar blijft voor senioren, dan kunt u niet ruilen;
- toewijzing vindt plaats op basis van de Europese Regelgeving;
- bij alle kandidaten wordt een financiële check uitgevoerd via Check Sociaal.
Aanvragen
Als u denkt dat u en de ruilpartner aan de voorwaarden voldoen, kunt u een aanvraag indienen door middel van het formulier 'Woningruil'. Dit formulier kunt u hieronder downloaden of opvragen bij ons Huurderscontactcentrum.
Downloads
Meer weten?
Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons Huurderscontactcentrum via info@rijswijkwonen.nl of via telefoonnummer (070) 33 64 200. Wij helpen u graag verder!
Sluit dit blok
Reparatie en onderhoud


Reparatieverzoek
Via het online meldingsysteem kunt u direct zelf een afspraak inplannen met onze vakmannen (let op: dit geldt niet voor cv-storingen of het reinigen van goten). Ga hiervoor naar "Meld uw reparatie" bovenaan op het scherm van deze website. In het formulier beantwoordt u enkele vragen zodat wij kunnen vaststellen op welke locatie in uw huis, welke reparaties precies nodig zijn. Volgt u daarvoor de aanwijzingen op het scherm. U kunt zelf een dag en tijdstip inplannen (in tijdsblokken van twee uur) waarop een vakman bij u langskomt.
Let op! Neem bij ernstige storingen zoals een gaslek of zware lekkage direct telefonisch contact met ons op.
ONLINE REPARATIEVERZOEK
Reparatieverzoek telefonisch doorgeven
U kunt uw reparatieverzoek ook telefonisch doorgeven. Het onderhoudsteam van Rijswijk Wonen is tijdens onze kantoortijden bereikbaar via telefoonnummer (070) 33 64 200.
Spoedreparaties
Spoedreparaties buiten kantoortijden kunt u ook melden via telefoonnummer (070) 33 64 200.
CV storing
Voor cv-storingen kunt u rechtstreeks contact opnemen met het installatiebedrijf wat uw cv onderhoudt.
Reinigen goten
Voor het reinigen van uw goot kunt u direct contact opnemen met RRS via (070) 336 88 88.
Serviceabonnement
Rijswijk Wonen zorgt ervoor uw woning in een goede technische staat van onderhoud te houden. Dat betekent dat Rijswijk Wonen een groot deel van de onderhoudswerkzaamheden, die nodig zijn, voor haar rekening neemt. Als echter door uw schuld of nalatigheid schade aan de woning ontstaat, komen de reparaties voor uw rekening.
Ook een aantal kleine werkzaamheden komen wettelijk voor rekening van de huurder. Deze werkzaamheden kunnen wij van u overnemen. Lees daarover meer onder het kopje Serviceabonnement.
Meer weten?
Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons Huurderscontactcentrum via info@rijswijkwonen.nl of via telefoonnummer (070) 33 64 200. Wij helpen u graag verder!
Sluit dit blok


Opleverstaat woning
Alle woningen die vanaf 1 januari 2018 vrijkomen, leveren wij op met een standaard basiskwaliteit. Hieronder kunt u lezen wat dit betekent.
Algemene kwaliteitseisen
Uw woning is schoon, heel en veilig. Gebruikerssporen van een vorige huurder kunnen voorkomen.
Schoonmaak
De keuken (inclusief de binnenkant van de kasten), douche en toilet zijn schoon. Dat wil zeggen vetvrij en vrij van kalkaanslag. Tegels, voegwerk en kitvoegen zijn goed schoon en schimmelvrij. De rest van de woning is bezemschoon, vetvrij en leeg, inclusief uw eventuele buitenruimte, berging en balkon.
Wanden en plafonds
- Wanden en plafonds zijn in technisch goede staat
- De wanden in de woning zijn bij oplevering geschikt om direct te kunnen behangen. Als u de wanden wilt voorzien van muurverf, moet u de nog aanwezige oneffenheden (gaatjes kleiner dan een kwartje) zelf egaal maken
- Het schilderwerk heeft een lichte en neutrale kleurstelling (wit of lichte aardetinten)
- Zijn vrij van schimmel, vocht en nicotineaanslag
- Zijn vrij van bevestigingsmateriaal zoals schroeven en spijkers. Grote gaten zijn gevuld, kleine boor- en spijkergaten kunnen aanwezig zijn
Vloeren
- Zijn vrij van vloerbedekking
- Zijn vlak en egaal en van dusdanige kwaliteit dat het leggen van tapijt of laminaat mogelijk is
- De woning is voorzien van plinten
Trappen (als deze aanwezig zijn)
- Zijn vrij van vloerbedekking
- Zijn zo afgewerkt dat ze te stofferen zijn (vrij van nietjes)
- Hebben een trapleuning
Ramen, kozijnen en deuren in de woning
- Houten ramen, kozijnen en deuren zijn minimaal voorzien van grondverf en (behalve lichte gebruikssporen) onbeschadigd
- Houtwerk is schoon, vetvrij en vrij van schimmel- en nicotineaanslag
- Houtwerk is in een witte of lichte neutrale kleur geschilderd
- Kunststof kozijnen zijn vrij van boorgaten en niet geschilderd
- Deuren zijn vrij van gaten en in een witte of lichte neutrale kleur geschilderd
- Hang- en sluitwerk en beslag van ramen en deuren zijn passend en sluitend
Keuken
- De keuken is minimaal voorzien van een keukenblok met aanrechtblad en minimaal twee bovenkasten (tenzij dit niet mogelijk is vanwege de ruimte)
- Er is tenminste één spoelbak met een mengkraan
- Het keukenblok en de kasten zijn technisch in goede staat
- De fronten hebben allemaal dezelfde kleur
- Wandtegels en voegen zijn niet geschilderd
- Fronten en tegels zijn vrij van stickers
Badkamer
- De badkamer is minimaal voorzien van een douchehoek met glijstang, opsteekgarnituur, douchekop en slang, spiegel en planchet
- Het aanwezige sanitair is technisch in goede staat
- In kleine badkamers kan het voorkomen dat er geen wastafel aanwezig is
- Wand- en vloertegels zijn niet geschilderd en vrij van stickers
- De tegels zijn vrij van scheuren en grote gaten maar kleine incidentele haarscheurtjes, boorgaten in de voegen en kleine beschadigingen kunnen voorkomen
Toilet
- Wand- en vloertegels zijn niet geschilderd en vrij van stickers
- Het toilet, reservoir en eventueel aanwezige fonteintje zijn technisch in goede staat
- Het toilet is niet voorzien van een nieuwe toiletbril
Buitenruimte
- Een tuin is door de vorige huurder in redelijke staat achter gelaten. De beplanting is in de periode dat de woning leeg stond niet verzorgd
- In de tuin staan geen hoge bomen of ander groen wat schade aan het gebouw of overlast voor omwonenden kan veroorzaken
Technische installaties
- Technische installaties (water, gas en elektra) zijn veilig
- Lichtpunten hebben een kroonsteen en een passende centraaldoos-deksel of afdekplaat
- Wandcontactdozen en schakelaars zijn schoon, onbeschadigd, niet geschilderd en vrij van nicotineaanslag
- De cv-installatie is voorzien van een vulslang
- Leidingwerk in de woning is niet geschilderd of geschilderd in een witte of neutrale lichte kleur
- Radiatoren zijn wit
Sleutels
Bij het tekenen van de huurovereenkomst ontvangt u een overzicht welke sleutels u heeft ontvangen. Standaard wordt de cilinder van de voordeur van de woning omgewisseld. Eventuele aanwezige bijzetsloten horen niet altijd tot de standaard basiskwaliteit en zijn niet nieuw.
De sleutels van de woning krijgt u in bruikleen. Zorgt u ervoor dat u alle sleutels inlevert als u uw huurovereenkomst weer opzegt. Daarmee voorkomt u dat u achteraf kosten betaalt.
Bij beëindiging van de huurovereenkomst moeten alle sleutels worden ingeleverd. Bij (tussentijds) verlies brengen wij voor de sleutels van de algemene toegangsdeur € 25 per sleutel in rekening. Voor alle overige ontbrekende sleutels wordt € 6,50 in rekening gebracht.
Meterstanden
De opgenomen meterstanden zijn de door ons opgenomen eindstanden. U kunt aan deze meterstanden geen rechten ontlenen. U moet er zelf voor zorgen dat u de meterstanden doorgeeft aan het bedrijf waarmee u een leveringscontract hebt afgesloten.
Tot slot
- Heeft u een overnameverklaring getekend? Dan gelden ook de voorwaarden die in de overnameverklaring genoemd zijn.
- Foto’s en bijbehorende opmerkingen maken onderdeel uit van deze opleverstaat. Eventuele aanwezige afwijkingen / bijzonderheden op voorgaande basiskwaliteit worden met foto’s vastgelegd.
- Constateert u na oplevering van uw woning onverhoopt toch iets wat niet in orde is? Meldt u dit dan per e-mail binnen twee weken bij Rijswijk Wonen via info@rijswijkwonen.nl.
Meer weten?
Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons Huurderscontactcentrum via info@rijswijkwonen.nl of via telefoonnummer (070) 33 64 200. Wij helpen u graag verder!
Sluit dit blok


Serviceabonnement
U kunt onderaan deze pagina de folder Serviceabonnement downloaden om te zien welke klussen onder het serviceabonnement vallen.
Het serviceabonnement bespaart u veel tijd en energie! Voor slechts € 5,49 per maand kunt u een serviceabonnement afsluiten. Deze kosten zijn all-in: u betaalt geen extra voorrijkosten, materiaalkosten of uurtarieven. De abonnementskosten worden maandelijks gelijktijdig met de huur geïnd.
Wilt u een serviceabonnement afsluiten? Vul dan het aanmeldformulier serviceabonnement in en stuur dit volledig ingevuld retour. U kunt ook contact opnemen met ons Huurderscontactcentrum via telefoonnummer (070) 33 64 200 of langskomen in de woonwinkel.
Let op! Het serviceabonnement geldt niet voor onderhoud aan door u zelf gemaakte (of laten maken) voorzieningen in uw woning.
Aanmelden serviceabonnement
VoorwaardenIk meld mij aan als abonnee voor het serviceabonnement van Rijswijk Wonen.
Ik weet dat de duur van het abonnement één jaar bedraagt, waarna de overeenkomst stilzwijgend wordt voortgezet. Na het verstrijken van het eerste jaar, kan ik het abonnement opzeggen, met inachtneming van een opzegtermijn van een maand.
De kosten voor het abonnement bedragen € 5,49 per maand. Het abonnementsgeld wordt gelijktijdig met de huur geïnd en de abonnementsprijs kan jaarlijks worden aangepast. Mocht dit het geval zijn, dan krijg ik als abonnee daarover vooraf bericht. Betaalt u de huur niet met een automatische incasso, houdt er dan rekening mee dat u de kosten zélf gelijktijdig met de maandelijkse huurprijs (dus voor de eerste van de maand) aan Rijswijk Wonen overmaakt.
Downloads
Meer weten?
Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons Huurderscontactcentrum via info@rijswijkwonen.nl of via telefoonnummer (070) 33 64 200. Wij helpen u graag verder!
Sluit dit blok


Schoonmaak portieken
Als minimaal zeventig procent van de bewoners die een portiek delen ermee akkoord gaat, schakelen wij een professioneel schoonmaakbedrijf in. Dat kost € 5,55 per huishouden per maand (prijspeil 2013). Huurders die huurtoeslag ontvangen, krijgen in de meeste gevallen een deel van deze kosten vergoed.
Interesse?
Veel huurders maken inmiddels naar volle tevredenheid gebruik van deze regeling. Lijkt het inschakelen van een schoonmaakbedrijf u ook een goed idee? Maak dan gebruik van onderstaande akkoordverklaring. Hiermee kunt u langs uw buren gaan om te vragen of ze ook mee willen doen. Onze ervaring leert dat dit de beste manier is om uw buren te overtuigen.
U kunt Rijswijk Wonen ook vragen aan al uw buren een brief te sturen met daarin het voorstel om een professioneel schoonmaakbedrijf in te schakelen. U kunt hiervoor contact opnemen met een van onze Consulenten Wonen, via telefoonnummer (070) 33 64 200. Zodra zeventig procent akkoord gaat, schakelen wij het schoonmaakbedrijf in.
Downloads
Meer weten?
Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons Huurderscontactcentrum via info@rijswijkwonen.nl of via telefoonnummer (070) 33 64 200. Wij helpen u graag verder!
Sluit dit blok


Glasfondsverzekering
Betaalt u niet voor de glasfondsverzekering? Dan raden wij u aan dit alsnog te doen. U kunt zelf bij uw eigen verzekeraar een verzekering tegen glasschade afsluiten, maar u kunt zich ook aansluiten bij de collectieve glasfondsverzekering die wij onze huurders bieden. De kosten bedragen € 1,15 per maand. Deze kosten worden gelijktijdig met de huur geïnd.
Aanmelden collectieve glasverzekering
Aanmelden kan via het aanmeldformulier collectieve glasverzekering (zie downloads). Vul dit formulier volledig in en stuur deze volledig ingevuld retour. Voordat u wordt toegelaten tot de verzekering komt een medewerker bij u langs ter voorcontrole.
Downloads
Meer weten?
Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons Huurderscontactcentrum via info@rijswijkwonen.nl of via telefoonnummer (070) 33 64 200. Wij helpen u graag verder!
Sluit dit blok


Onderhoud
Aankondigingsbrief
Wanneer er onderhoud gepland staat aan uw woning, dan ontvangt u hierover van ons vooraf een brief. Wij informeren u over de werkzaamheden, de startdatum, de uitvoeringsduur en het bedrijf dat het werk gaat uitvoeren. Voor alle werkzaamheden geldt dat de uitvoeringsduur afhankelijk is van de weersomstandigheden.
Downloads
Meer weten?
Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons Huurderscontactcentrum via info@rijswijkwonen.nl of via telefoonnummer (070) 33 64 200. Wij helpen u graag verder!
Sluit dit blok


Tuinonderhoud
Hoe u uw tuin in wilt richten, mag u uiteraard zelf weten. Het hoeft geen modeltuin te zijn, maar wij vragen u wel uw om uw tuin zo in te richten en te onderhouden, dat deze een verzorgde indruk maakt.
Kijk voor meer informatie in de brochure Tuinonderhoud.
Downloads
Meer weten?
Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons Huurderscontactcentrum via info@rijswijkwonen.nl of via telefoonnummer (070) 33 64 200. Wij helpen u graag verder!
Sluit dit blok


Zelf klussen
Het gaat dan om het aanbrengen van constructieve wijzigingen in of aan de woning. Wij noemen deze aanpassingen Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV). U kunt hierbij denken aan wijzigingen in de indeling van de woning, het realiseren van aan- en bijbouwen en veranderingen aan dak, gevels en installaties.
Toestemming
Wilt u een dergelijke voorziening in uw woning maken? Dan moet u dit schriftelijk aanvragen. Vermeld in een brief of e-mail wat u wilt veranderen. Wij bekijken of dit mogelijk is en u krijgt van ons binnen twee weken een schriftelijk antwoord. Zonodig komt er een medewerker langs om de situatie ter plekke te bekijken.
Voordat u aan de slag gaat, is het belangrijk de brochure Zelf Aangebrachte Voorzieningen goed door te nemen. Hierin vindt u een overzicht van de meest voorkomende aanpassingen die u naar wens kunt uitvoeren.
Voorwaarden aanbrengen laminaat
Voor het aanbrengen van laminaat gelden bepaalde voorwaarden. Het is belangrijk dat u zich hieraan houdt.
Downloads
Meer weten?
Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons Huurderscontactcentrum via info@rijswijkwonen.nl of via telefoonnummer (070) 33 64 200. Wij helpen u graag verder!
Sluit dit blok


Asbest
In de media is regelmatig aandacht voor asbest in woningen en scholen. Asbest. Dat klinkt eng en gevaarlijk. In sommige situaties kan asbest inderdaad gevaarlijk zijn – maar vaak niet. Dat kan verwarrend zijn.
Wat is asbest?
Asbest leek aanvankelijk een ideaal bouwmateriaal. Het is sterk, slijtvast, bestand tegen loog, zuur en warmte. Het werkt isolerend en was goedkoop. Asbest bestaat uit microscopisch kleine vezels. Die vezeltjes blijken achteraf boosdoeners: als ze vrijkomen en worden ingeademd, brengen ze gezondheidsrisico’s met zich mee.
De verkoop, het gebruik, maar ook de bewerking door zagen, boren, schuren of slopen van asbest is in Nederland sinds 1993 verboden. Voor die tijd werd asbest regelmatig gebruikt. Daarom kan asbest voorkomen in oudere woningen, vooral in huizen die gebouwd zijn tussen 1945 en 1993.
Soorten asbest
Er zijn verschillende soorten asbest, met verschillende technische benamingen die ook op verschillende manieren zijn gebruikt. Kijkend naar de hechtgebondenheid van het materiaal waarin asbestvezels zijn verwerkt, bestaan er twee soorten:
- ‘hechtgebonden’ asbest
- ‘losgebonden’ asbest
Asbesthoudende materialen
Asbest kan voorkomen op verschillende plaatsen. Voorbeelden van mogelijke asbesthoudende materialen zijn vensterbanken, standleidingen, wandpanelen, gevelplaten, daken en vinylvloerbedekking (zeil). Dit is meestal hechtgebonden asbest.
Er zijn veel regels over asbest en veiligheid. We bespreken hier niet al die regels. Wel willen we dat u weet dat de overheid de asbestnormen actief bewaakt en dat Rijswijk Wonen secuur en verantwoordelijk omgaat met deze regels en normen.
Verwijderen van asbest
Voor het verwijderen van asbest gelden strenge voorschriften. Het is namelijk vaak gevaarlijker asbest op de verkeerde manier te verwijderen dan om het te laten zitten. Daarom is het zelf verwijderen (of bewerken) van asbesthoudende materialen verboden. Hiervoor moet altijd een gecertificeerd bedrijf ingeschakeld worden.
Vraag om advies
Wilt u iets veranderen in uw woning en u vermoedt dat u bij uw klus asbest tegenkomt? Of denkt u dat u beschadigd of losgebonden asbest in huis heeft? Neem dan direct contact op met Rijswijk Wonen en vraag ons om advies.
Downloads
Meer weten?
Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons Huurderscontactcentrum via info@rijswijkwonen.nl of via telefoonnummer (070) 33 64 200. Wij helpen u graag verder!
Sluit dit blok


Besluit kleine herstellingen
In het 'Besluit kleine herstellingen' kunt u lezen welke onderhoudszaken onder uw verantwoording vallen. Dit tenzij anders met u overeen is gekomen.
Als verhuurder mogen wij niet in het nadeel van u als huurder afwijken.
Download hieronder het 'Besluit kleine herstellingen'.
Downloads
Meer weten?
Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons Huurderscontactcentrum via info@rijswijkwonen.nl of via telefoonnummer (070) 33 64 200. Wij helpen u graag verder!
Sluit dit blok


Energielabel
Wilt u een afschrift van het energielabel ontvangen van de woning die u huurt? Dat kan. Neem hiervoor contact met ons op via info@rijswijkwonen.nl of via telefoonnummer (070) 33 64 200.
Meer weten?
Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons Huurderscontactcentrum via info@rijswijkwonen.nl of via telefoonnummer (070) 33 64 200. Wij helpen u graag verder!
Sluit dit blok
Klachten en overlast


Klachten
Heeft u een klacht over de dienstverlening van Rijswijk Wonen? Meld het ons. Dat kan per post of telefoon, in de woonwinkel, maar ook digitaal. Maak dan gebruik van het online klachtenformulier rechtsbovenin (geel).
Rijswijk Wonen
Postbus 195
2280 AD RIJSWIJK
Binnen 10 dagen na het indienen van uw klacht, ontvangt u een reactie van Rijswijk Wonen.
Klachtenregeling
In de huurovereenkomst die u met ons gesloten heeft, is vastgelegd welke afspraken er gelden voor u als huurder en voor ons als verhuurder. De afspraken zijn gebundeld in de klachtenregeling. Als u vindt dat wij ons niet aan onze afspraken houden, of dat er iets schort aan onze dienstverlening, meldt dit dan zo snel mogelijk bij onze medewerkers of hun leidinggevenden. Vaak is er sprake van een misverstand en kan de oplossing eenvoudig gevonden worden. Mochten we er daarna toch niet met elkaar uitkomen, dan staat voor u de weg open naar een onafhankelijke, externe klachtencommissie.
Downloads
Meer weten?
Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons Huurderscontactcentrum via info@rijswijkwonen.nl of via telefoonnummer (070) 33 64 200. Wij helpen u graag verder!
Sluit dit blok


Overlast
Geluidsoverlast, rommel in het trappenhuis, overhangende takken of overlast door huisdieren. Vervelende dingen die uw woongenot niet bevorderen. Wanneer dit een enkele keer voorkomt, is er niet direct sprake van overlast. Wel wanneer de onrust regelmatig terugkeert en meerdere omwonenden klagen.
U speelt als bewoner zelf een belangrijke rol bij het oplossen van burenoverlast.
Overlast voorkomen
Overlast voorkomen, is beter dan genezen. Daarom geven wij u een aantal tips om zelf geen overlast te veroorzaken.
- Door elkaar beter te leren kennen, ontstaat meestal wat meer begrip voor elkaars situatie. Stel u daarom voor aan uw buren als u ergens nieuw komt wonen;
- Geeft u een feestje of gaat u verbouwen? Informeer uw buren vooraf als u verwacht mogelijk enige overlast te veroorzaken. Dit zorgt voor begrip! ;
- Houd rekening met uw buren bijvoorbeeld bij het draaien van muziek;
- Houd gemeenschappelijke ruimtes (zoals portieken en galerijen), uw tuin en balkon netjes en schoon;
- Controleer of uw huisdieren geen overlast veroorzaken. Ook niet tijdens uw afwezigheid;
- Gooi geen etensresten over uw balkon of uit het raam naar beneden;
- Loop thuis op zacht schoeisel;
- Sluit ramen en deuren zachtjes;
- Leg een harde vloer zoals laminaat of parket op een geluidsisolerende ondervloer. Voor het leggen van ‘harde vloeren’ dient u vooraf schriftelijke toestemming aan Rijswijk Wonen te vragen. Indien u toestemming krijgt, stellen wij bepaalde eisen aan de isolerende waarde van de ondervloer.
Burenoverlast
Heeft u last van uw buren? Blijf hier dan niet te lang mee lopen, maar ga op zoek naar een oplossing. Ga in alle gevallen altijd eerst zelf met uw buren in gesprek. Vaak ligt de oorzaak van de overlast in verschillende levensstijlen en gewoontes die samenhangen met leeftijd, gezinssamenstelling, cultuur, dagindeling, karakter en hobby’s. In sommige gevallen hebben uw buren niet eens in de gaten dat ze overlast veroorzaken. Door een gesprek aan te gaan en ze vriendelijk te wijzen op hun gedrag, ontstaat er veelal begrip en kunnen problemen al snel opgelost worden. Zij weten daarna ook beter hoe ze rekening met u kunnen houden.
Buurtbemiddeling
In de meeste gevallen lukt het om samen met uw buren een oplossing te vinden. Als dat niet of niet meer lukt, verwijzen wij u door naar Buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling is een onafhankelijke instantie die bemiddelt tussen twee partijen. Kijk op www.buurtbemiddeling-rijswijk.nl voor meer informatie. U kunt ook zelf contact opnemen met Buurtbemiddeling. Een bemiddeling is voor u gratis.
Overlast melden
Als het gesprek met uw buren en het buurtbemiddelingstraject niet tot het gewenste resultaat hebben geleid, adviseren wij u een officiële klacht in te dienen. Het is belangrijk uw klacht schriftelijk aan ons kenbaar te maken. Beschrijf nauwkeurig waar u last van heeft, wie het veroorzaakt en op welke tijdstippen en in welke omstandigheden dit gebeurt. Dit is nodig als bewijslast bij een mogelijke juridische procedure. Laat buren die dezelfde overlast ervaren afzonderlijk een klachtenbrief sturen. Indien gewenst kunt u hieronder een overlastregistratieformulier downloaden.
Melden overlast openbaar gebied
Meldingen of klachten over het openbaar gebied, bijvoorbeeld vuil dat naast een container staat, is een verantwoordelijkheid van de huurder zelf. U kunt hiervoor zelf het meldpunt openbare ruimte van de gemeente Rijswijk bellen. Het telefoonnummer is 14 070. Er bestaat ook een 'buiten beter app' waarmee u op de smartphone heel gemakkelijk een foto kunt maken en door kunt sturen aan de gemeente.
Aanbieden van grofvuil?
U kunt hiervoor een afspraak maken bij Avalex via (0900) 0507.
Downloads
Meer weten?
Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons Huurderscontactcentrum via info@rijswijkwonen.nl of via telefoonnummer (070) 33 64 200. Wij helpen u graag verder!
Sluit dit blok


Woonfraude
Helaas worden wij steeds vaker geconfronteerd met woonfraude en (overlast)problemen die hiermee samenhangen. Het is voor Rijswijk Wonen belangrijk dat onze woningen daadwerkelijk bewoond worden door de bewoners met wie wij een huurovereenkomst zijn aangegaan en niet (illegaal) worden onderverhuurd. Rijswijk Wonen wil dat alle sociale huurwoningen op een eerlijke wijze aan kandidaten worden toegewezen. Om die reden adverteren wij onze beschikbare woningen via www.woonnet-haaglanden.nl.
Wat is woonfraude
Er is sprake van woonfraude, of onrechtmatige bewoning, als een sociale huurwoningen zonder toestemming van Rijswijk Wonen, geheel of gedeeltelijk, wordt verhuurd aan een ander.
Ook is het niet toegestaan de woning langdurig leeg te laten staan of te gebruiken voor illegale activiteiten zoals bijvoorbeeld hennepteelt.
Woonfraude melden
Voor het oplossen van woonfraude heeft Rijswijk Wonen uw hulp hard nodig.
Heeft u een vermoeden van woonfraude, meld dit dan bij Rijswijk Wonen. Dit kan zowel telefonisch als schriftelijk. Indien gewenst kunt u hieronder een registratieformulier downloaden.
In eerste instantie behandelen wij uw melding altijd strikt vertrouwelijk. Zonder uw toestemming geven wij u naam en adres nooit door aan derden. Voor de bewijslast is het echter wel van belang dat u bereid bent een (schriftelijke) verklaring af te leggen. Dit in het geval Rijswijk Wonen genoodzaakt is een juridische procedure te starten en de zaak voor te leggen aan de rechter. In dat geval kunt u niet anoniem blijven.
Downloads
Meer weten?
Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons Huurderscontactcentrum via info@rijswijkwonen.nl of via telefoonnummer (070) 33 64 200. Wij helpen u graag verder!
Sluit dit blok
Bewonersparticipatie


Bewonersparticipatie
Rijswijk Wonen wil haar huurders direct betrekken bij onderwerpen die voor hen van wezenlijk belang zijn op de directe woon- en leefsituatie. Op die manier kan Rijswijk Wonen slagvaardig inspelen op de wensen van de huurders vanuit het besef dat daadwerkelijke betrokkenheid en invloed van de zijde van de huurders bevorderlijk is voor een goede dienstverlening en een effectief beheer van de woningen.
Daarnaast wil Rijswijk Wonen zich wijkgericht bezig houden met de integrale ontwikkeling van wijken en buurten. Wij vinden het daarom belangrijk dat we van onze huurders horen wat er speelt in de wijk. Door het overleg met onze huurders wil Rijswijk Wonen daarnaast haar plannen toetsen, draagvlak creëren en huurders de mogelijkheid geven gebruik te maken van het advies- en instemmingsrecht en recht op informatie voortvloeiend uit de Overlegwet.
Bewonersvereniging Rijswijk
De Bewonersvereniging Rijswijk behartigt de belangen van onze huurders en heeft regelmatig overleg met de directie van Rijswijk Wonen. Centraal staan dan zaken die betrekking hebben op het beleid. Om het overleg in goede banen te leiden is er een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. In deze overeenkomst zijn positie, taken en bevoegdheden van beide partijen duidelijk omschreven. De overeenkomst bevordert een gelijkwaardig overleg met respect voor elkaars standpunten.
Contactgegevens
Bewonersvereniging Rijswijk
Postbus 8
2280 AA Rijswijk
E. info@bewonersverenigingrijswijk.nl
W. www.bewonersverenigingrijswijk.nl
Wijkcommissies
De leden van een wijkcommissie overleggen met Rijswijk Wonen over ontwikkelingen in de wijk en zijn betrokken bij het opstellen van plannen. Onderwerpen van gesprek zijn bijvoorbeeld onderhoud en verbeteren van de woonomgeving en aanpak van overlast en verbeteren van de veiligheid. Het is de bedoeling dat elke wijk in Rijswijk een eigen wijkcommissie krijgt.
Lid worden?
Wilt u lid worden van een wijkcommissie? Neem dan contact op met één van onze Consulenten Wonen, via telefoonnummer (070) 33 64 200.
Wat vindt u belangrijk? Laat uw stem horen in het Huurderspanel
Rijswijk Wonen en de Bewonersvereniging Rijswijk (BVR) willen graag weten hoe u, als huurder, over bepaalde dingen denkt. Dat helpt ons om ons werk nog beter te doen en u nog beter van dienst te zijn.
Wilt u ook meedenken over thema’s die u als huurder van Rijswijk Wonen aangaan? Meld u dan aan voor het huurderspanel via onze website: Aanmelden huurderspanel. U ontvangt dan ongeveer 4x per jaar een korte vragenlijst per mail. Deelname is vrijblijvend en ieder moment opzegbaar.
De resultaten van eerdere enquêtes kunt u teruglezen op onze website via: Resultaten huurderspanel.
Meer weten?
Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons Huurderscontactcentrum via info@rijswijkwonen.nl of via telefoonnummer (070) 33 64 200. Wij helpen u graag verder!
Sluit dit blok
Zoek uw trefwoord
Folders



Bekijk alle folders